Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πίσω στα Δελτία Τύπου

Υπάρχει όντως παγκόσμια ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας;

Δελτία Τύπου
Νοέμβριος 2011
Press release

Και βέβαια υπάρχει! Έχει καθιερωθεί, σε παγκόσμια βάση, η 14η Ιουνίου ως ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Η ημέρα που τιμά και επιβραβεύει τον ανώνυμο, εθελοντή αιμοδότη, τον άνθρωπο που, κινούμενος από την βαθιά ψυχική του παιδεία και την ανθρώπινη ευαισθησία του, πηγαίνει να προσφέρει λίγα από τα αιμοκύτταρά του για το κοινό καλό. Η ημέρα του ύψιστου αλτρουισμού και της βαθύτερης, αληθινής προσφοράς.

Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος, με αφορμή τα γενέθλια του διάσημου γιατρού Κάρλ Λαντστάινερ. Ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε στα 1900 τις ομάδες αίματος και κατόπιν το ρέζους. Δικαίως, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1930, για τις σπουδαίες του αυτές ανακαλύψεις.

Μην ξεχνάς ότι αίμα σε άνθρωπο, μόνο άλλος άνθρωπος μπορεί να δώσει. Αν έχεις τη δυνατότητα να γίνεις εθελοντής αιμοδότης, μην καθυστερείς. Γιόρτασε κι εσύ αυτή την ημέρα, νιώθοντας ένας από τους εκλεκτούς, συνειδητοποιημένους ανθρώπους που καλλιεργούν στην πράξη την αξία της μη αμειβόμενης αλληλοβοήθειας για τη διατήρηση της ζωής. Η αιμοδοσία είναι μια ευγενής αξία που μεταδίδεται από στόμα σε στόμα κι από φλέβα σε φλέβα.