Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Φαράγγι Βίκου

Ένα από τα σπουδαιότερα φυσικά μνημεία της Ελλάδας και του κόσμου
vikos

Το φαράγγι Βίκου και το παγκόσμιο ρεκόρ του

Το φαράγγι του Βίκου Ιωαννίνων βρίσκεται στον πυρήνα του Εθνικού δρυμού Βίκου-Αώου. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στα Ζαγοροχώρια και το ακατέργαστο διαμάντι τους, και όχι άδικα! Με βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα και άνοιγμα από 100 έως 1.100 μέτρα, έχει στολίσει και το βιβλίο Γκίνες, ως το βαθύτερο φαράγγι σε σχέση με το πλάτος του.

geo

Ο επιβλητικός γεωμορφολογικός σχηματισμός του

Δέος. Η αναγνώριση και ο σεβασμός του μεγαλείου μιας υπέρτερης ομορφιάς και δύναμης. Αυτό το συναίσθημα προκαλεί η όψη του φαραγγιού. Έχει μήκος πάνω από 10 χιλιόμετρα και διασχίζεται από έναν χείμαρρο, ο οποίος καταλήγει στη δημιουργία του ποταμού Βοϊδομάτη και των πεντακάθαρων πηγών του.
 

Ορμητικά νερά που ταξιδεύουν, πλούσια πανίδα και βλάστηση, σπηλιές και γκρεμνά που κόβουν την ανάσα… Τα πάντα στο φαράγγι αναδεικνύουν τη μεγαλοπρέπεια της φύσης και αποδεικνύουν τη σύνδεσή της με όλους τους ζωντανούς οργανισμούς.

Ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας

Ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Ελλάδας

Το φαράγγι του Βίκου αποτελεί ένα σπίτι αμέτρητων μορφών ζωής.

Η έλλειψη της ανθρώπινης παρέμβασης, σε συνδυασμό με τα πεντακάθαρα νερά, έχουν δημιουργήσει ένα παραδεισένιο καταφύγιο για πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη όπως το ζαρκάδι, τον χρυσαετό και την αρκούδα.

Η πλούσια χλωρίδα του δρυμού περιλαμβάνει πάνω από 1.700 είδη και υποείδη φυτών, με κάποια από αυτά να είναι μοναδικά και πολλά από αυτά σπάνια.

24

Είδη θηλαστικών

>50

Είδη δασικών δέντρων και θάμνων

186

Είδη πουλιών