Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πίσω στα Δελτία Τύπου

Συμμετεχετε Και Σεις Στις Εαρινές Αιμοδοσίες Της Εκπαίδευσης

Δελτία Τύπου
Απρίλιος 2013
Συμμετεχετε Και Σεις Στις Εαρινές Αιμοδοσίες Της Εκπαίδευσης

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ

ΣΤΙΣ ΕΑΡΙΝΕΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

Αγαπητοί μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί,

σας ανακοινώνουμε και σας καλούμε να συμμετάσχετε στις εαρινές αιμοδοσίες της Εκπαίδευσης του Νομού Ξάνθης που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά μέσα στον μήνα Απρίλιο από την κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» σε συνεργασία και κάλεσμα του συλλόγου της «ΑΓΑΠΗΣ» και με την ευγενική υποστήριξη της Διεύθυνσης Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης.

Παρακαλούμε επίσης για μια ακόμη φορά τους αιμοδότες μέλη μας να προσφέρουν το αίμα τους για τα παιδιά που μεταγγίζονται συνέχεια λόγω θαλασσαιμίας. Παρακαλούμε όμως και όλους τους υγιείς συμπολίτες μας από 18 έως 65, άνδρες και γυναίκες , χριστιανούς και μουσουλμάνους να προσπαθήσουν έστω να μπουν στη διαδικασία να προσφέρουν για μια φορά το αίμα τους. Θα διαπιστώσουν το μεγαλείο της πράξης αυτής αφού πραγματικά είναι μια προσφορά που πιάνει τόπο. Σώζει ζωές! Και που ξέρεις μπορεί να είναι ακόμη και η δική σου!

Ελπίζουμε και σεις να συμμετάσχετε και να  βοηθήσετε τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Ειδικά για τις αιμοδοσίες αυτές μπορούν να συμμετάσχουν και οι μαθητές που έχουν γεννηθεί το έτος 1995 από 01/01 έως και 31/12/1995 με υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη από τον κηδεμόνα τους.

Δίνουμε το αίμα μας γιατί μας περισσεύει η αγάπη

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Ηλικία: Εθελοντής αιμοδότης μπορεί να γίνει κάθε άτομο που έχει συμπληρώσει το 18° έτος της ηλικίας του και δεν έχει υπερβεί το 65°. Για μικρότερη ηλικία, δηλαδή το 17° έτος, χρειάζεται γραπτή συγκατάθεση του γονέα ή του κηδεμόνα.  

Υγεία: Ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης πρέπει να είναι υγιής, δηλαδή να μην έχει καμία σοβαρή ή χρόνια πάθηση.  

Κατάσταση: Απαραίτητες προϋποθέσεις κατά την προσέλευση του υποψηφίου εθελοντή αιμοδότη είναι:

 

  1. Να αισθάνεται καλά
  2. Να είναι ξεκούραστος
  3. Να έχει κοιμηθεί την προηγούμενη ημέρα τουλάχιστον 6-7 ώρες και
  4. Να έχει πάρει ελαφρό γεύμα (π.χ. πρωϊνό) ή να έχουν περάσει 3 ώρες από το μεσημβρινό γεύμα, που καλά είναι να είναι επίσης ελαφρύ.  


Επιλογή: Γίνεται με αυστηρά ιατρικά κριτήρια και περιλαμβάνει:

 

  1. Λήψη ιατρικού ιστορικού
  2. Σύντομη κλινική εξέταση και
  3. Αδρό εργαστηριακό έλεγχο
  4. Η συνεργασία και η ειλικρίνεια του εθελοντή αιμοδότη έχει ζωτική σημασία για την ασφάλεια του ίδιου αλλά και κυρίως των ασθενών, στους οποίους θα μεταγγισθεί το αίμα ή/και τα παράγωγά του. 


Αιμοληψία: Όλη η διαδικασία της αιμοληψίας είναι ασφαλής και ανώδυνη.

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μία υπέροχη πράξη ανθρωπισμού και ένα θαυμάσιο μέτρο πολιτισμού. Η ανταμοιβή του εθελοντή αιμοδότη είναι η ηθική ικανοποίηση για τη συνεισφορά του στη θεραπευτική αντιμετώπιση του άγνωστου συνανθρώπου του που έχει ανάγκη από αίμα ή/και παράγωγα αίματος για να χαρεί τη ζωή.