Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πίσω στα Δελτία Τύπου

Εγώ μπορώ να δώσω αίμα;

Δελτία Τύπου
Νοέμβριος 2011
Press release

Σε γενικές γραμμές, όλοι οι υγιείς άνθρωποι, άνδρες ή γυναίκες, από 18 μέχρι 62 χρόνων, μπορούν να γίνουν άφοβα αιμοδότες, είτε περιστασιακά είτε σε τακτά χρονικά διαστήματα (3-4 φορές το χρόνο).
Φυσικά, υπάρχουν κάποιες επιπλέον προϋποθέσεις που πρέπει να γνωρίζεις. Το βάρος σου πρέπει να είναι πάνω από 50 κιλά. Επίσης, δεν πρέπει να έχεις υπέρταση ή υπόταση. Αν είσαι γυναίκα, δεν μπορείς να συμμετέχεις σε αιμοδοσία εφόσον έχεις έμμηνο ρύση ή είσαι έγκυος. Από κει και πέρα, για την πλήρη ασφάλειά σου, κάθε φορά που προσφέρεσαι να δώσεις αίμα, εξετάζεσαι επιτόπου από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.
Συγκεκριμένα:

  • Συμπληρώνεις ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, που λειτουργεί σαν σύντομο ιατρικό ιστορικό, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει λόγος να εξαιρεθείς απ’ την αιμοδοσία. Θα απαντήσεις στις ερωτήσεις με τη βοήθεια του ειδικού και θα το υπογράψεις προσωπικά.
  • Περνάς από μία σύντομη ιατρική εξέταση, για να εκτιμηθεί η γενική σου κατάσταση υγείας αλλά και ειδικά του καρδιαγγειακού σου συστήματος.
  • Γίνεται προσδιορισμός της αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη σου.

Απ’ ότι βλέπεις, όχι μόνο δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς για τίποτα, αλλά η αιμοδοσία είναι μια καλή ευκαιρία να ελέγξεις και τη βασική κατάσταση της υγείας σου! Μην περιμένεις να σε καλέσει η ανάγκη για αίμα. Γίνε τώρα εθελοντής αιμοδότης και δώσε κι εσύ μια σταγόνα ελπίδα στη ζωή.