Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πίσω στα Άρθρα

Special Olympics World Games Berlin 2023

Special Olympics World Games Berlin 2023

Άναψε η φλόγα της ελπίδας

Special Olympics World Games Berlin 2023

Έλαμψε η σπουδαιότητα της κοινωνικής ένταξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία

Την Τετάρτη 7 Ιουνίου, βρεθήκαμε και στηρίξαμε, με μεγάλη χαρά, την Τελετή Αφής της Φλόγας των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics «Βερολίνο 2023». Η φλόγα άναψε από την Πρωθιέρεια Ηλιάνα Συμεωνίδη, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη του ταξιδιού της από το Ζάππειο στη Γερμανική πρωτεύουσα.

«Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics διεξάγονται κάθε δύο χρόνια και έχουν σκοπό να παρακινήσουν την κοινωνία, ώστε να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις και τις αδικίες που -ακόμη και στις μέρες μας- παραμένουν και να φέρουν στο φως όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων με νοητική αναπηρία, εντάσσοντάς τους, στους κόλπους της κοινωνίας σε συνθήκες σεβασμού και αξιοπρέπειας». Με αυτά τα λόγια, ο ο πρέσβυς ε.τ. κ. Διονύσιος Κοδέλλας, Πρόεδρος των Special Olympics Hellas, απηύθυνε χαιρετισμό στη διοργάνωση, που παρακολούθησε πλήθος κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στέλνοντας ένα ηχηρό, ενωτικό μήνυμα για τη συμπερίληψη και την ανάγκη για βαθιά αλλαγή στη νοοτροπία μας στο κεφάλαιο νοητική αναπηρία.

Με τη σειρά του, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γεώργιος Κουμεντάκης, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι «οι αγώνες αυτοί έχουν ξεχωριστή σημασία διότι επιβεβαιώνουν και αναδεικνύουν την ειρηνική συνύπαρξη των πολιτισμών, την ευγενή άμιλλα, την εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και τις δυνατότητές του», ενώ εξέφρασε και τα  συγχαρητήρια και τον θαυμασμό του για την συμμετοχή των αθλητών στους αγώνες, που όπως τόνισε «θα μας χαρίσουν μεγάλες αθλητικές συγκινήσεις και θα μας διδάξουν με τη δύναμη της ψυχής τους».

Κάθε χρόνο, τα Special Olympics έχουν όλο και περισσότερους αθλητές σε όλη την Ελλάδα με πάρα πολλά νέα παιδιά, που μέσα από την αθλητική δραστηριότητά τους κερδίζουν μία νέα ζωή για εκείνα και τις οικογένειές τους. Η στήριξη και η αγάπη των προπονητών, η πίστη τους για τα παιδιά είναι και η δύναμη των αθλητών να ανακαλύψουν τις δυνατότητες και την κλήση τους και να αναδείξουν το χάρισμα που έχουν μέσα τους.

Σπουδαίο ρόλο τόσο σε όλη την πορεία των Special Olympics όσο και στην Τελετή Αφής της Φλόγας είχαν οι εθελοντές, οι οποίοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των SOH, ανιδιοτελώς, και με μεγάλη προθυμία και ενθουσιασμό. Φανερή ήταν η ουσιαστική σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των εθελοντών, των αθλητών και όλων των ανθρώπων των Special Olympics, σε όλο τον κόσμο που συμμετείχε στην εκδήλωση, παρασέρνοντας τον κόσμο σε μια γιορτή συγκίνησης και ενότητας.

Το χορόδραμα, όπου οι Ιέρειες, αθλήτριες της Ρυθμικής Γυμναστικής των Special Olympics Hellas, μαζί με τις αθλήτριες της Ομάδας «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Θρακομακεδόνων», σε χορογραφία της Ολυμπίας Δραγούνη και μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη κάλεσαν τον ήλιο να προσφέρει απλόχερα τις ακτίνες ώστε να ανάψει η Φλόγα της ελπίδας στη δάδα των Παγκόσμιων, που κρατούσε με συγκίνηση η Πρωθιέρεια, ήταν μοναδικό και γέμισε όλους τους παρευρισκόμενους με ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Με τη λήξη της Τελετής Αφής στο Ζάππειο ακολούθησε λαμπαδηδρομία με τελική στάση τη Γερμανική Σχολή. Ο προορισμός της φλόγας είναι το Βερολίνο, όπου θα παραδοθεί στους εκεί λαμπαδηδρόμους που θα μεταφέρουν το αιώνιο πανανθρώπινο μήνυμα των Αγώνων, σε διαφορετικά μέρη της Γερμανίας. 

Πρόκειται για μία διοργάνωση, υπό την αιγίδα της ΑΕ της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που αποτέλεσε έμπνευση, για τον κόσμο που θέλουμε να ζούμε. Στη Βίκος, είμαστε περήφανοι που συμμετείχαμε σε μία τέτοια φωτεινή στιγμή, που συμβολίζει την υπέρβαση των εμποδίων, τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, και την ενδυνάμωση όλων των ανθρώπων χωρίς εξαιρέσεις και προκαταλήψεις.